Menu Close
Cum te poti proteja impotriva gripei
Cum te poti proteja impotriva gripei
INSP-Masuri de protectie impotriva gripei
INSP-Masuri de protectie impotriva gripei
Masuri in vederea prevenirii gripei
Masuri in vederea prevenirii gripei

Alimentația corectă

Poate unul din cei mai importanti factori pentru mentinerea unui stil de viata sanatos este alimentatia, iar aici mai intai de orice alt principiu este vorba de cumpatare.

Adica a nu se consuma in exces nici sare, nici piper sau alte condimente este perfect adevarat, dar daca anumite persoane pot mentiona rapid ca nu consuma sare in exces, trebuie avut in vedere si consumul de muraturi sau de alimente care sunt bogate in continutul lor de sare.

De asemenea, tot la alimentatie trebuie mentionat si consumul de lichide, este adevarat ca putine persoane pot mentiona ca au un consum de doi litri de apa per zi, in acest consum minim recomandat trebuie intr-adevar adaugat si consumul de lichide scos din alimente.

Astfel ca pepenele, castravetele (alimentul cu continut cel mai bogat de apa dintre legume) multe alte alimente au un continut mai mic sau mai mare de apa, insa pe langa acestea un consum de un litru, un litru jumatate de apa minim este recomandat.

Aportul suficient hidric va ajuta in primul rand datorita faptului ca organismul uman este in majoritate apa dar si pe langa aceasta, continutul hidric mai are un efect benefic in ceea ce inseamna aspect estetic, deoarece un aport suficient de apa va opri ridarea.

In aportul alimentar trebuie avut in vedere si oprirea excesului de alimente, deoarece obezitatea este un flagel tot mai pregnant in Romania, si aportul de alimente in exces, cat si o subponderabilitate (intalnita in special la sexul feminin) sunt doua extreme care nu mai pot fi similare cu un stil de viata sanatos.

In alimentatie intra si consumul de maxim o data pe luna a mancarii de tip fast-food, deoarece recomandarea generala ar fi sa nu se consume astfel de mancaruri, dar deoarece acest lucru este poate utopic este mai real daca recomandarea se rezuma la consumul acestor tipuri de mancaruri la o data pe luna maxim.

In mancarea fast-food intra si mancarea ce s-ar denumi mancarea de cuptor microunde, adica mancarea congelata la care nu se aduce nici un adaos si care are un timp de expirare mare.

Astfel ca desi este dificil a se prepara si consuma permanent mancare proaspata, este mai usor daca s-ar prepara macar la o masa din zi (preferabil cina) o salata de legume, care sunt si accesibile financiar, usor de preparat.

Consumul de legume este un factor foarte important si macar o leguma sa fie prezenta la fiecare masa, fie ca aceasta este garnitura, dar o rosie, un castravete ori brocoli sau

Legumelor este mai mult decat necesar a le fi adaugat un consum macar echivalent de fructe. Adica un consum din categoria citricelor (de tipul portocalei, lamaii, grefelor) dar si fructe din alte categorii de tipul bananelor, ananas sau alte fructe.

Fructele vor constitui prin componenta de citrice un element esential in sistemul nostru imunitar, dar vor si asigura o serie de vitamine care alaturi de legume nu pot fi extrase in cantitate atat de mare sau atat de usor disponibile in alimentatie.

O alimentatie echilibrata este de fapt cheia unei vieti sanatoase, adica o alimentatie care sa nu cuprinda un exces de zaharuri, desi si acestea intr-o doza mai mica sunt perfect necesare, la care trebuie sa se adauge si un consum de fructe si de legume, dar practic din orice categorie a nutrientilor adica a mineralelor, vitaminelor, proteine, glucide si lipide.

Astfel ca un consum din fiecare categorie a alimentelor dar cu cumpatare reprezinta cheia unei alimentatii echilibrate, iar o alimentatie echilibrata este succesul spre o viata sanatoasa

Gandirea pozitiva versus stres

Este poate foarte dificil sa ne gandim ce inseamna o viata fara stres, cu orice categorie am discuta vor mentiona de stresul pe care acestia il resimt la serviciu, dar tot stresul poate fi resimtit si in viata domestica sau practic in orice aspect al vietii.

Desi este aproape imposibil a elimina stresul din viata cotidiana se poate macar diminua, sau macar se poate incerca a se privi diferit raportarea la stres, prin a se incerca a se aborda o gandire pozitiva.

Astfel ca orice persoana poate traversa perioade mai bune sau mai rele insa modul cum ne raprtam la aceste perioade, sau modul cum privim aceste lucruri reprezinta in fapt viata cu mai putin stres. Este in fapt modul cum vom permite ca stresul sa ne afecteze tot mai putin.

Miscarea fizica

Miscarea fizica nu reprezinta doar sportul de performanta. Adica a realiza miscarea fizica zilnica poate fi orice fel de activitate sportiva, adica a ce inseamna gimnastica, dar si fotbalul ocazional (de weekend), cat si o simpla plimbare prin parc.

Este recomandat ca zilnic sa se faca un minim de 30 de minute de miscare fizica, aici poate intra si miscarea fizica minima care este efectuata in timpul activitatii profesionale, sau miscarea fizica care este realizata prin traseul care este parcurs (pe jos) de la si pana la serviciu.

Acesta reprezinta un minim necesar si nu timpul benefic de miscare fizica.

Miscarea fizica va preveni afectiunile cardiace, dar va spori si capacitatea pulmonara cat si tipul de respiratie; miscarea fizica va ajuta si in mentinerea unei posturi a corpului corecta, fapt pentru care va estompa posibilitatea de patologii ale coloanei vertebrale.

Odihna

Asigurarea unui timp de odihna suficient este esential pentru o activitate cerebrala eficienta si pentru o refacere adecvata a organismului. Un timp de odihna fiziologic inseamna o perioada de 7-9 ore de somn per noapte si preferabil noaptea deoarece odihna diurna nu poate fi la fel de odihnitoare ca cea nocturna.

De asemenea, trebuie avut in vedere ca orele de somn sa presupuna o odihna adecvata a organismului, adica sa nu existe factori perturbatori ai somnului, sa nu existe prea multe momente de intrerupere a somnului (din diferite cauze).

Insomnia poate nu doar scurta durata de viata, dar poate cauza o functionare deficitara a organelor interne si o serie de disfunctii cat o inrautatire per general a calitatii vietii care in speta va produce un dezechilibru din ceea ce se denumeste o viata sanatoasa.

 

CHESTIONAR DE EVALUARE A SATISFACTIEI PACIENTILOR

Faceti click pe imaginea alaturata sau pe link-ul de mai sus pentru a fi redirectionat catre pagina de feedback a pacientilor

Spitalul NU are menirea de a face consultaţii obișnuite. Consultaţiile la noi se fac doar cu trimitere de la medicul oftalmolog care consideră că patologia de care suferiţi necesită tratament la spital.

NU facem prescripţii de ochelari. Consultaţiile cu trimitere de la oftalmolog se vor face numai cu programare prealabilă, de regulă pentru o perioadă mai lungă din cauza numărului foarte mare de solicitări. Consultaţiile obişnuite le fac medicii oftalmologi din policlinici şi cabinete. Nu îi desconsideraţi, au aceeaşi pregătire ca şi noi.

  • Click pe pictograma pentru mai multe informatii :

112 SERVICIUL DE URGENȚĂ